Familiedag Dierenpark Amersfoort

Familiedag Dierenpark Amersfoort

Familiedag Laposa

Alweer meer dan een week geleden was de familiedag in Dierenpark Amersfoort. Een groepje was op vrijdag al afgereisd. We wonen allemaal verspreid dus dat was wel handig. Om 9:00 uur stond het bestuur met de bekende banner te wachten bij de ingang van het park en de ontvangst volgde in het restaurant van De Buitenplaats. Daar leek het een familiereünie. Bekenden zochten elkaar op en nieuwe leden maakten kennis met de oude en elkaar.

Na het hartelijk welkom kwamen de gidsen om ons rond te leiden door het park én achter de schermen. Groepen werden gevormd en iedereen kon op pad om het park te verkennen. Dierenpark Amersfoort is een mooi park. Je hebt niet het gevoel dat je naar gevangen dieren zit te kijken, maar dat je echt bij ze op bezoek bent. Dat is heel mooi om te zien. De gids vertelde bij ieder dier over zijn of haar leefgebied en gewoontes. Er werd zelfs een blik geworpen in de olifanten- en giraffenstal. Bij de olifantenstal kreeg de gids de deur niet open, maar gelukkig hadden we wat handige kinderen bij ons die het geheime slot open konden maken. Hongerig keerden de groepen terug naar De Buitenplaats waar een heerlijk lunchbuffet klaar stond.

Na de lunch volgde het middagprogramma. Wie wilde kon meedoen aan de tafelgesprekken. Hierbij werden met kaartjes vragen gesteld en hierop kwamen de verhalen los. Anderen kozen ervoor door het park te dwalen en de dieren te bewonderen. Kinderen konden via allerlei klim- en klauterroutes over, langs of onder de verblijven door lopen. Wie geen halsbrekende toeren uit wilde halen kon gewoon op de paden blijven.

Ook de deelnemers aan de tafelgesprekken zochten na enkele uren het park weer op. Er werden bootjes (waterfietsen) gehuurd waarmee je langs de ringstaartmaki’s, giraffen, zebra’s en andere dieren kon varen. Gelukkig wel op veilige afstand. Geen enkele maki of wolf waagde het om als verstekeling in de bootjes te stappen.

De dag vloog voorbij vol leuke weetjes over de dieren, ervaringsverhalen en herinneringen ophalen. We sloten deze mooi georganiseerde dag af met een borrel. Al een paar jaar is het een traditie om een groepsfoto te maken van alle kinderen en volwassenen met Apert. Die foto kon ook dit jaar niet ontbreken. Zelfs Teun, die in de keuken werkte, werd opgehaald. Volgend jaar bestaat Laposa  35 jaar e er werd al verklapt dat we dan een meerdaagse ervan gaan maken.

Deze dag kon in ieder geval niet meer stuk en inspireerde mij voor een gedicht:

Zie ons hier stralen
In deze dierentuin
We hebben allemaal verhalen
Ik geniet van teen tot kruin

Zie ons hier lopen
In dit park vol wilde dieren
Het is mooier dan je kunt hopen
Met mensen die het leven vieren

Zie ons hier allemaal staan
Op deze stralende dag
En als we naar huis gaan
Kijken we terug met een lach

En vannacht in onze dromen
Over dit dierenrijk
Van overal zijn we gekomen
Een derde familie gelijk

Sterk als tijgers zijn wij
En als olifanten zo slim
Als apen net zo blij
Volgend jaar weer? Ik heb al zin

 

Terug naar overzicht