Bij voorkeur wordt de operatie uitgevoerd vóór de leeftijd van één jaar, in Nijmegen bij voorkeur tussen de 6e en 8e levensmaand. De te vroeg gesloten naad kan geopend worden waarbij tegelijkertijd een correctie wordt uitgevoerd van het voorhoofd (eventueel rotatie procedure van het voorste schedelbot) en van de bovenste oogkasranden.
Voor dit laatste bestaat een standaard operatie die ‘fronto-orbitale advancement’ wordt genoemd. Deze bestaat uit het verplaatsen van het bovenste deel van beide oogkassen naar voren, zie animatie.
Soms wordt ervoor gekozen om te opereren via een kijkoperatie waarbij de gesloten schedelnaad wordt verwijderd en een aantal weken na de operatie gestart wordt met helmtherapie.
Verdere controle, met name van de groei van de schedel, blijft van belang.
Nieuwe ontwikkelingen:
In tegenstelling tot de andere vormen van craniosynostose is er voor de wigschedel geen bewijs of wel opereren beter is dan niets doen. Momenteel loopt er langdurig onderzoek om te kijken wat de uitkomsten zijn in beide gevallen en wat het beste is voor het kind en ouders.
Voor meer informatie zie:
- Uitleg lopend onderzoek: is een operatie bij kinderen met een wigschedel zinvol?
Weet ons te vinden bij vragen over dit onderzoek.
Ronald en Linda zijn contact persoon voor deze aandoening.
email: ronaldlinda27@live.nl
Voor behandeling van:
Geïsoleerde craniosynostose;
Syndromale craniosynostose / craniofrontonasaal syndroom;
Zeldzame maxillo-faciale surgical disorders, dit zijn craniofaciale aandoeningen buiten de craniosynostose, variërend van hemifaciale microsomie, Goldenhar, Treacher-Collins, Nager, encephaloceles, en de vele zeldzamere aandoeningen (zoals Pierre Robin Sequentie).
Voor behandeling van:
Oculo-auriculo-vertebral spectrum (=hemifaciale microsomie)