De Ziekenhuismap

Laposa bracht in 2015 de Ziekenhuismap uit, een map speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen en hun ouders ter ondersteuning bij afspraken en opnames.

Hoe is deze map tot stand gekomen? Rosalina legt uit:

‘Het idee kwam in mij op, toen wij met onze zoon Berend-Jan verschillende momenten in het ziekenhuis doorbrachten. Berend-Jan liet, naarmate hij ouder werd en de baby-tijd achter zich liet, signalen achter dat hij het ziekenhuis echt wel heel spannend en stressvol vond. Als ouder voel je je dan al gauw machteloos, want hoe kun je jouw knappe kereltje door deze tijden heen helpen? Daarop ontstond het idee om iets te ontwikkelen wat hem zou kunnen steunen, bijv. beeldmateriaal met kleine stukjes tekst.

Het idee is verder gegroeid naarmate ik met enkele deskundigen in het ziekenhuis sprak over onze ervaringen en het plan wat ik had bedacht: een map met verschillende thema-kaarten waar ook andere kinderen en ouders op konden vinden wat hen zoal te wachten stond. Ik hoopte dat een dergelijke map een ondersteuning kon zijn voor een ieder die net als wij het ziekenhuis in hun leven erbij hadden gekregen, en dan specifiek de kinderen met een craniofaciale aandoening. De map zal bestaan uit themakaarten met picto’s die gebruikt kunnen worden tijdens opnames en poli-afspraken. Daarnaast staan er handige tips in voor ouders, uitgewerkt voor iedere ontwikkelingsfase van het kind. En voor de kinderen zelf ook nog een aantal mooie pagina’s om hun interesses in te vullen, te tekenen en te plakken en hun eigen verhaal op te schrijven. ‘

Hieronder vindt je de kaarten, die je eventueel thuis kunt downloaden en uitprinten. Er is ook een basispakket inclusief de map te bestellen, je krijgt dan alles bij elkaar gevoegd en op hoge kwaliteit papier gedrukt. Deze map kun je thuis verder aanvullen met de (te downloaden) medische kaarten die voor jouw kind van toepassing zijn.

De kosten voor de ‘Ziekenhuismap’ op mooie kwaliteit bladen en met een harde cover zijn 15 euro per map. Leden van Laposa kunnen de map gratis ontvangen. Wil je de map bestellen? Mail dan naar communicatie@spam-protectlaposa.nl. Vermeld in je mail of je lid bent!