Microtie en Atresie

Kenmerken

Het woord microtie is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk ‘klein oor’ (micro = klein; ous = oor). De term microtie wordt gebruikt voor een aangeboren afwijking, waarbij de oorschelp onderontwikkeld is. De afwijking komt meestal voor aan één kant, maar soms zijn beide oren afwijkend.

De term atresie betekent ontbreken van. De term atresie wordt onder andere gebruikt voor de aangeboren afwijking waarbij de gehoorgang niet is aangelegd. De aandoening komt vaak voor in combinatie met microtie.

Microtie kent diverse gradaties in ernst van de onderontwikkeling:

Als het oor totaal niet is aangelegd, spreken we van een anotie (an = geen; ous = oor).

De expertise centra voor deze aandoening vindt u hier.

Hieronder ziet u een afbeelding van gehoorgang atresie in combinatie met een microtie oortje aan de rechterzijde.

 

Overige informatie

In Nederland is een moeder van een dochter met microtie en atresie zeer actief op internet. Haar naam is Mandy Kieboom Ze heeft een mooie website en Facebook pagina ontwikkeld met relevante informatie over microtie en atresie die wij u niet willen onthouden.

Wij verwijzen hier graag naar omdat het specifiek de aandoening microtie en atresie behandeld. Bij Laposa vindt u informatie over microtie en atresie omdat deze (meestal)  in combinatie voorkomt met een craniofaciaal syndroom.

Wij willen benadrukken dat alle informatie gedeeld mag worden. U beslist tenslotte zelf waar u een eventuele ingreep laat plaatsvinden. Door het delen van informatie willen wij alle (of in ieder geval de bij ons bekend zijnde) informatie aan u geven. Zo worden tegenwoordig in Nederland dezelfde operaties uitgevoerd als in Amerika en staan wij achter de expertise centra die de operaties uitvoeren. Laat u goed voorlichten en stel uw vragen gerust aan meerdere mensen, van moeder-lotgenoot-arts tot patiëntenvereniging. Wij helpen u graag.

De Facebook pagina over microtie en atresie van de Mandy Kieboom is: https://www.facebook.com/groups/microtieatresie/ 

De website vind je hier: http://www.microtie-nederland.nl

Hieronder ziet u een afbeelding van een kindje met een microtie oortje (derde gradatie)

Petra Poulissen

Contactpersoon volwassenen

Woont in Molenhoek (Lb.) en is geboren in 1971.

06-53609463

Contactpersonen

Al onze contactpersonen zijn vrijwilligers die je persoonlijk kunt benaderen. Doe dit bij voorkeur tussen 9.00 en 21.00 uur. Het is mogelijk dat jouw telefoontje op een ongeschikt moment komt, maak dan een andere afspraak of spreek de voicemail in. Je kunt ook een mail sturen met je vraag.